Subsidie tweede lerarenopleiding verhoogd

subsidie

Omdat er nog maar weinig docenten gebruik maken van de speciale studie voor het volgen van een dure tweede lerarenopleiding, heeft het ministerie de subsidie van een tweede lerarenopleiding aanzienlijk verhoogd.

Het AOb meldt dat de tegemoetkoming van 3.500 euro naar 12.000 euro per docent is verhoogd. Het bedrag is bedoeld voor twee jaar studie, dus 6.000 euro per jaar.

Hogere tarief

In principe betalen studenten voor hun eerste bachelor, – of masterstudie het gewone collegegeld van 2.300 euro per jaar. Maar als je daarna nóg een studie wil volgen, moet je sinds 2010 het hogere instellingstarief betalen. Voor degenen die zich willen laten omscholen naar het onderwijs of de zorg, zijn er uitzonderingen op dit hogere tarief, maar dat geldt niet voor leraren zelf.

Lerarentekort

Aangezien er een lerarentekort is, is dit niet handig. Daarom besloot minister Engelshoven dat omscholende leerkrachten 3.500 euro subsidie konden krijgen. Zo werd het voor docenten die uitgekeken waren op hun vak aantrekkelijker om in het onderwijs te blijven.

Subsidie blijft liggen

Nu de subsidie van 3.500 euro naar 12.000 euro is verhoogd, hoop de minister dat er meer gebruik wordt van de tegemoetkoming. Vorig jaar werden er 94 subsidieaanvragen ingediend, samen goed voor 329 duizend euro, maar er bleef ruim 2 miljoen euro subsidie op de plank liggen.

Blijf jezelf ontwikkelen

Wil je geen tweede bevoegdheid maar wil je jezelf wel blijven ontwikkelen als docent? Misschien zijn deze trainingen van Talent als Docent iets voor jou?

Bron: AOb

Ik wil persoonlijk advies