Lesgeven is Leuk: Ron Pluimert blikt terug op 43 Jaar onderwijs

Ik wil persoonlijk advies

Ron Pluimert, directeur van het Tender College in IJmuiden, is al 43 jaar een toegewijde kracht in het onderwijs. Zijn passie voor het vak is in al die jaren onveranderd gebleven, gedreven door de dynamiek en de vele uitdagingen die elke dag met zich meebrengt. “Onderwijs is leuk omdat iedere dag anders is en er heel veel uitdagingen voor je zijn,” zegt Ron met een glimlach.

De Rol van directeur

Wat zijn werk bijzonder maakt, is de combinatie van samenwerking met collega’s en het werken met jongeren die elke dag voor nieuwe variatie zorgen. Dit samenspel van mensen blijft hem inspireren en motiveren. Als directeur zorgt Ron ervoor dat de organisatie soepel verloopt, zodat zowel collega’s als leerlingen optimaal kunnen presteren. Ron begon zijn loopbaan als vrijwilliger bij een lokale basketbalvereniging, waar hij training gaf aan jonge spelers. Dit lesgeven beviel hem zo goed dat hij besloot er zijn beroep van te maken. Zijn eerste dagen op het Tender College waren bepalend: “Op het moment dat ik op deze school aan het werk kwam, dacht ik: dit is mijn plaats en dit zijn de leerlingen waar ik graag mee zou willen werken.”

Een van de grootste voldoeningen in zijn carrière is het zien van de groei en ontwikkeling van zijn leerlingen. “Wanneer je je leerlingen op twaalfjarige leeftijd hier binnen ziet komen en je ziet dan dat ze na vier of vijf jaar hun diploma in ontvangst nemen, dan vervult dat je alleen maar met trots.” Ron vindt het belangrijk om een blijvende band met oud-leerlingen te onderhouden. Bij diploma-uitreikingen en andere momenten nodigt hij hen altijd uit om nog eens terug te komen en hun verhalen te delen. Het horen van hun ervaringen en succesverhalen is een van de vele beloningen van zijn werk.

Flexibiliteit en structuur in het onderwijs

Onderwijs is een veeleisend beroep dat vraagt om constant alert te zijn en flexibel om te gaan met de verschillende reacties en behoeften van leerlingen. “Goed onderwijs geven is op een flexibele manier met iedereen omgaan, maar ook een gestructureerde les kunnen aanbieden met verschillende werkvormen waarbij leerlingen uitgedaagd worden om enthousiast met de stof aan het werk te gaan.”

Voor Ron is het werken met jonge mensen en het zien van hun ontwikkeling een van de mooiste aspecten van het onderwijs. Hij moedigt iedereen die twijfelt over een loopbaan in het onderwijs aan om het te proberen: “Wanneer je goed met jeugd kan opschieten en je bent enthousiast om met jonge mensen te werken, is onderwijs een prachtig beroep.”

Terugblik op het onderwijs

Terugkijkend op zijn carrière zegt Ron dat de 43 jaar in het onderwijs voorbijgevlogen zijn. Hij hoopt dat scholen in de toekomst meer met kleinere klassen kunnen werken, zodat leerlingen meer individuele aandacht krijgen en zich beter kunnen profileren. Een landelijke campagne zou volgens hem kunnen helpen om dit te realiseren.

Ron merkt op dat de sfeer op zijn school altijd positief is gebleven. “Wat heel belangrijk is, is dat je er voor elkaar bent. Mensen moeten fouten kunnen maken en elkaar willen helpen.” Dit is een cultuur die hij koestert en stimuleert..

Ron Pluimert is een inspirerend voorbeeld van toewijding en passie voor het onderwijs. Zijn verhaal laat zien hoe een bevlogen leraar het leven van jonge mensen en de hele gemeenschap positief kan beïnvloeden.