De stap naar het onderwijs:
Arjen van Veen

Elk jaar kiezen tientallen mensen ervoor om op latere leeftijd alsnog het voortgezet onderwijs in te gaan. Via deeltijdopleidingen of speciaal opgezette trajecten worden zij opgeleid om te gaan werken in de mooiste sector van ons land, het onderwijs. De komende tijd spreken wij wekelijks met iemand die deze keuze heeft gemaakt. Deze week is het de beurt aan de vijftigjarige Arjen van Veen, die na vierentwintig jaar een goede baan in het bedrijfsleven inruilde om zijn passie voor het onderwijs te volgen. In 2016 nam hij de sprong in het diepe en haalde in één jaar zijn deeltijd opleiding economie. “Ik zie mijzelf tot mijn pensioen in het onderwijs werken. Ik heb het zo ontzettend naar mijn zin, ik denk dat ik nooit meer wat anders zou willen.”

Na het behalen van zijn Hbo economie en accountancy begon Arjen aan zijn carrière in het bedrijfsleven. Het lukte hem na het behalen van interne managementopleidingen om op te klimmen tot hoge functies in de commerciële sector. Als manager kwam hij erachter dat het coachen en begeleiden van mensen hem het meeste voldoening gaf. Na een ouderavond op de middelbare school van zijn dochter begon het toch te kriebelen om eens te kijken binnen het onderwijs. “Toen ik met mijn dochter een avond meeging naar haar school, Het Schoter in Haarlem, raakte ik in aan de praat met een aantal docenten. Ik vertelde hoeveel energie ik haalde uit het motiveren en begeleiden van mensen coachen, en zag hoe enthousiast de andere leraren vertelden over hun vak. Na die avond besloot ik toch eens te vragen of ik een weekje met een docent kon meelopen. Al was het maar om eens te ervaren hoe zijn werkweek eruit zag. Na die paar dagen was ik meteen om. Het werk als docent voelde als iets dat precies paste binnen al mijn interesses. Ik besloot mijn baan op te zeggen en begon met al mijn energie aan een deeltijdopleiding economie. “

“Ondanks alle adviezen van andere docenten die aangaven dat je echt wel dik twee jaar nodig had om een docentenopleiding af te ronden, besloot ik het risico te nemen om de complete opleiding binnen één jaar te doen. Dit was pittig, maar ik kon niet anders. Ik ben thuis kostwinnaar en had mijn baan opgezegd. Ik moest en zou zo snel mogelijk weer aan het werk gaan .

Op het Schoter boden ze mij, terwijl ik dus nog bezig was met mijn opleiding, een full time baan voor de klas. Dit hield in dat ik vier dagen werkte, één dag naar school ging en voor de rest al mijn vrije uren stopte in het studeren. Ik heb mij een jaar opgesloten op mijn zolderkamer, maar kan nu wel zeggen dat ik cum laude afgestudeerd ben als docent economie.“

Arjen heeft zijn plek als docent inmiddels helemaal gevonden. Hij geeft aan nooit meer iets anders te willen. “Het leuke aan het werken met kinderen is dat je deze nog echt kunt laten groeien. Ik heb ook veel volwassenen gecoacht, maar die zijn al helemaal gevormd, die kan je moeilijk echt veranderen. Kinderen staan nog aan het begin van hun leven, die kan je nog zoveel bijbrengen. Naast dat ik voor de klas sta, werk ik op school ook mee aan projectmatig onderwijs. Dit is iets wat ik elke zijinstromer ook zou adviseren, zoek naast het lesgeven ook andere werkzaamheden op je school. Dat is juist het mooie aan het onderwijs, het is zo ontzettend veelzijdig. Twijfel je of het onderwijs echt iets voor jou is, loop dan gewoon een week mee. Niet maar één dag, maar een hele week. Zo zie je de verschillende klassen en wat er allemaal bij dit mooie vak komt kijken. Ik verdien nu wel veel minder dan eerst, maar haal meer voldoening uit mijn werk dan ik ooit heb gedaan. En dat is het allerbelangrijkst.”