Trainer in de spotlight: Piet Spee

Intervisiebijeenkomsten begeleiden is niet iets dat je uit de losse pols doet. Feedbackgesprekken en evaluaties kunnen soms veel emoties met zich meebrengen, en als intervisiebegeleider moet je daar op een professionele manier mee kunnen omgaan. Piet Spee is zelf opgeleid als intervisiebegeleider en heeft jaren ervaring in het begeleiden van groepsgesprekken en trainingen. Met zijn toneelachtergrond heeft hij een unieke manier van training geven en weet hij deelnemers te laten groeien in hun vak. Tijdens de cursus Intervisie leren deelnemers tijdens vier bijeenkomsten alle vaardigheden die nodig zijn om een intervisie te begeleiden. We spraken met Piet en deelneemster Deborah, die erg enthousiast is. “Ik heb reeds eerder een aantal keren een intervisie begeleid. Maar door wat ik geleerd heb tijdens deze cursus, merk ik dat mijn basis een stuk steviger is geworden.”

De vierenzestigjarige Piet Spee stapte twintig jaar geleden over naar het onderwijs. Hiervoor werkte hij als theatermaker en regisseur. Om naast de klussen als ZZP’er in de toneelwereld wat vastigheid te creëren solliciteerde hij op een parttimebaan als dramadocent. “Ik gaf met mijn theatergroep al trainingen op scholen, over hoe om te gaan met pesten. Ik heb het altijd een leuke werkomgeving gevonden. Nadat ik als leraar drama begon op het Coornhert in Haarlem kwamen er al snel nieuwe uitdagingen binnen het onderwijs. Ik ging het curriculum ontwikkelen voor de eindexamenklassen en werd zorgcoördinator. Een paar jaar later kreeg ik een leidinggevende rol binnen de school. Momenteel houd ik mij vooral bezig met het opleiden van docenten binnen de school. Het Coornhert is een opleidingslocatie geworden van Opleidingsschool H2O, en ik coördineer en begeleid dat. Daarnaast begeleid ik intervisies, geef ik les aan eindexamenklassen en werk ik één dag in de week voor Talent als Docent. Hiervoor is deze training nu ontwikkeld.”

Een intervisie kun je zien als een intercollegiaal overleg. Collega’s gaan samen met elkaar in overleg en adviseren een docent met een probleem. Zo’n bijeenkomst moet op een professionele manier begeleid worden. Deelnemers moeten zich veilig voelen en moeten open en eerlijk hun verhaal kunnen doen. Als gespreksleider heb je een belangrijke taak. Samen met René Grimbergen heeft hij daarom deze training ontwikkeld.

“Een intervisiebijeenkomst is niet zomaar een koffiegesprekje. Dat moet professioneel worden aangepakt. Als voorzitter van dit gesprek begeleid je bijvoorbeeld de vragenronde zodat het probleem goed wordt uitgevraagd, en moet je vooral zelf niet gaan helpen. Tijdens de training leren deelnemers tijdens vier bijeenkomsten alles over hoe zij dit het beste kunnen doen. Theorie wordt afgewisseld met veel rollenspellen en testen waarbij je jezelf leert kennen als intervisiebegeleider. Want pas als je begrijpt hoe je zelf overkomt in een groep, kan je anderen begeleiden.”’

Deborah Wüst nam deel aan de training en is erg enthousiast. “Ik heb reeds eerder een aantal keren een intervisie begeleid. Maar door wat ik geleerd heb tijdens deze cursus, merk ik dat mijn basis steviger is geworden. De structuur en opbouw van de training was zeer goed. Theoretische informatie en het met medecursisten oefenen in de praktijk heb ik als heel positief ervaren. De groep cursisten kreeg de gelegenheid om met elkaar intervisies te oefenen over zelf ingebrachte onderwerpen. Iedereen kreeg telkens de gelegenheid om een andere intervisie-rol te ervaren, zoals die van intervisor, casus-inbrenger of deelnemer. Het was mooi om te merken dat wij als groep een steeds hechtere band kregen. Dit kwam voor een deel door het samen delen van intervisies maar zeker ook door de het samenspel waarmee Piet Spee en René Grimbergen de cursus gaven.”

Wil jij ook meedoen met de cursus intervisie? Meld je dan hier aan.

Lees ook: