Flexibeler opleidingen voor (zij) instromers

Goed nieuws voor zij-instromers

Het ministerie van OCW, de Vereniging Hogescholen en VSNU tekenden op 12 oktober een samenwerkingsovereenkomst voor flexibelere lerarenopleidingen. Het hoofddoel is dat (zij-)instromers een lerarenopleiding volgen die rekening houdt met ervaring en die vrijstellingen geeft waar dat kan. Leraren in opleiding krijgen een gepersonaliseerd opleidingstraject en worden ondersteund vanaf de oriëntatie en intake en gedurende de opleiding. Dit vergt extra inspanning van de opleidingen, maar ook van de opleidings- en stagescholen.

In de afgelopen jaren hebben hogescholen en universiteiten al hard gewerkt om lerarenopleidingen beter en aantrekkelijker te maken. Met dit bestuursakkoord kan de ingeslagen weg worden vervolgd. Dat leidt ertoe dat scholieren in ons land in de komende jaren meer en betere leraren krijgen.

Interesse in de lerarenopleiding

Zoals bekend is er een lerarentekort dat de komende jaren nog dreigt op te lopen. Gelukkig is de belangstelling voor de lerarenopleidingen flink toegenomen. De flexibiliseringsagenda maakt het mogelijk de opleidingen aantrekkelijker te maken en te houden. Het duurt echter nog een paar jaar voordat de eerstejaars van nu zelfstandig voor de klas staan. Gelukkig zijn er ook steeds meer volwassenen met werkervaring geïnteresseerd in een overstap naar een functie in het onderwijs. Deze groep moet uitgedaagd en begeleid worden. Flexibele opleidingen die beter aansluiten bij de zij-instromers is nodig om deze groep vast te houden.

Maatwerk

Wil je leraar worden dan moet je goed ondersteund worden om een gepersonaliseerd opleidingstraject te kunnen volgen. Zo wordt er extra aandacht besteed aan de ervaring van de zij-instromer, wat kunnen hij of zij al en waarvoor kunnen vrijstellingen gegeven worden. Het is van belang om vanaf de oriëntatie en intake tot bij het daadwerkelijk starten op scholen de juiste begeleiding te bieden. Dat vergt extra inspanning van de opleidingen, maar ook van de scholen. Deze begeleiding moet leiden tot minder uitval van studenten en met name zij-instromers. Naast de begeleiding wordt er ook gekeken naar het aantrekken van nieuwe doelgroepen, bijvoorbeeld zij-instromers met een academische vooropleiding die in het primair onderwijs willen gaan werken.

Brede samenwerking

Hogescholen en universiteiten gaan door dit nieuwe akkoord meer samenwerken en de ervaringen die verschillende opleidingen al hebben op het gebied van flexibel opleiden worden actief gedeeld. Opleidingen gaan samen aan de slag om lerarenopleiders te professionaliseren in zaken als didactiek en begeleiding voor volwassenen. De lerarenopleidingen willen daarnaast een aantrekkelijk aanbod neerzetten om leraren te blijven professionaliseren en begeleiden, niet alleen tijdens de opleiding maar ook als zij al aan het werk zijn. Ook wordt er meer samengewerkt met het primair- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs zodat de kennis in de opleiding ook past bij de praktijk waar leraren mee te maken krijgen.

Bron: Website Rijksoverheid

Ik wil persoonlijk advies