Praktische zaken

De overstap naar het docentschap brengt veel praktische vragen met zich mee. Hieronder een overzicht met informatie en zaken waar je aan moet denken. 

Het voortgezet onderwijs; hoe zit het systeem in elkaar? 

Binnen het voortgezet onderwijs zijn verschillende soorten scholen, bijvoorbeeld openbare scholen of bijzondere scholen die van een godsdienst uitgaan. Daarnaast kent het voortgezet onderwijs verschillende schoolsoorten: praktijkonderwijs, vmbo, havo, vwo. Op brede scholengemeenschappen worden 2 of meer soorten onderwijs gegeven, bijvoorbeeld havo/vwo. Wil je meer weten? Klik dan hier. In welke vakken je les kunt geven binnen het voortgezet onderwijs hangt af van het niveau en van de profielen van de scholen. Wil je meer weten? Kijk dan hier.  

Tekortvakken 

In het voortgezet onderwijs is al geruime tijd sprake van een lerarentekort, met name voor de vakken informatica, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, Duits, klassieke talen, Frans en Nederlands. De komende jaren gaan veel leraren met pensioen en is de instroom in de lerarenopleidingen naar verwachting niet voldoende om deze vacatures op te vullen. Daardoor zal het lerarentekort in het vo voor andere vakken waarschijnlijk ook nog toenemen.  In het voortgezet onderwijs is er voor een klein aantal vakken ook een overschot aan docenten. Zo zijn er op dit moment al veel docenten geschiedenis en lichamelijke opvoeding op zoek naar een baan. 

Alles over bevoegdheden 

Om les te geven in het voortgezet onderwijs moet je bevoegd zijn of worden. Je hebt daarvoor een onderwijsbevoegdheid voor een bepaald vak nodig. Heb je nog geen onderwijsbevoegdheid? Dan mag je misschien toch lesgeven, bijvoorbeeld als zij-instromer. Lees hier welke bevoegdheden er zijn en welke mogelijkheden deze je geven. Er zijn verschillende routes om een lesbevoegdheid te halen voor het voortgezet onderwijs. Aan de hand van deze test kun je zelf bepalen wat voor jou de beste route zou kunnen zijn. 

Hoe weet ik of ik leraar in het voortgezet onderwijs kan worden? 

Overweeg je de overstap naar het voortgezet onderwijs, maar vraag je je af of je hiervoor in aanmerking komt? En of je wel geschikt bent? Wij bieden een aantal oriëntatiemogelijkheden zoals voorlichtingsbijeenkomsten, een intakegesprek, de cursus Ontdek Je Talent Als Docent, of een meeloopdag op een school. Je vindt meer info over de mogelijkheden op deze website en kunt ons benaderen via het contactformulier. Ook de lerarenopleidingen kunnen je helpen tijdens je oriëntatie. Zij organiseren open dagen en voorlichtingsbijeenkomsten, die vermeld staan op hun website.  

Studiekosten en beurzen 

Aan het volgen van een opleiding zijn kosten verbonden. Voor verdere informatie met betrekking tot studiekosten verwijzen wij je door naar deze informatie . Wellicht kom je in aanmerking voor een studiebeurs. Via deze link kun je onderzoeken of je in aanmerking komt voor een beurs. Hier kan je onderzoeken welke regeling voor jou geldt.

Salaris  

De salarisschalen voor het voortgezet onderwijs staan vastgelegd in de cao vo. Bij de salarisschalen in het voortgezet onderwijs maakt de cao onderscheid tussen een LB-, LC , LD- en LE-functie. Iedere functie correspondeert met een salarisschaal die altijd uit twaalf treden bestaat. Je wordt ingedeeld op een bepaalde trede en bij goed functioneren stijg je ieder jaar een trede. Als je startend leraar bent, word je meestal door een school ingeschaald als LB-leraar. Op welke trede je dan uitkomt, is afhankelijk van allerlei factoren, zoals werkervaring en vooropleidingen. Heb je je bevoegdheid nog niet? Dan word je óf ingeschaald als LIO (leraar in opleiding) óf als LB-leraar. Dat bepaal je samen met je werkgever. Afhankelijk van je bevoegdheden, je functieprofiel en het beleid van de school, kun je ook worden ingeschaald in een hogere schaal of daar later naar doorstromen. Klik hier voor meer informatie.

Vacatures  

Ben je op zoek naar een vacature in het vo in de regio’s  Zuid-Kennemerland en Groot-Amsterdam neem dan hier een kijkje.

Wil je aan de slag als zij-instromer? Lees dan hier hoe je dat het beste aan kan pakken.  

Ik wil persoonlijk advies