Datum: dinsdag 9 september 2025
Tijdstip: 20:00 – 21.00 uur
Locatie: online via teams
Doelgroep: Mensen met interesse om docent te worden, woonachtig in de regio’s Zuid-Kennemerland of Groot-Amsterdam en omgeving.
Informatie: In de regio’s Groot-Amsterdam en Zuid-Kennemerland kunnen we veel nieuwe collega’s in het voorgezet onderwijs gebruiken! Denk jij eraan om de overstap naar het voortgezet onderwijs te maken maar mis je nog de nodige informatie dan kun je terecht op onze online regionale voorlichtingsbijeenkomst. Tijdens deze Talent als Docent informatieavond wordt er voorlichting gegeven over:
– de verschillende diverse routes naar het leraarschap (opleidingen)
– oriëntatiemogelijkheden die wij bieden
– diverse praktische zaken
Data: 5, 6 en 7 november 2025
Tijdstip: 9.00 – 17.00 uur
Doelgroep: Personen die serieus willen onderzoeken of docentschap bij hen past.
Prijs: € 250,-
Locatie: VU Lerarenacademie Amsterdam
Informatie: Wil je graag ontdekken of een carrière als docent in het voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs iets voor jou is? De training Ontdek Je Talent als Docent kan je daarbij helpen! Tijdens deze training maak je in een sneltreinvaart van drie volle dagen kennis met alle aspecten van dit prachtige beroep. Na afloop van de training weet je of het docentschap bij je past, of je er plezier uit kan halen én of je er talent voor hebt.
Ben je overtuigd van je eigen kunnen en zie je het docentschap helemaal zitten? Dan helpen we je graag om de overstap te maken naar een carrière in het onderwijs.
Wil je je aanmelden voor deze cursus vul dan onderstaande formulier in. Wil je meer achtergrondinformatie over deze cursus klik dan op de knop hieronder
Wat maakt het werken in het onderwijs zo bijzonder? Anne Crouwel, docent Nederlands, mentor, schoolopleider en lid van de medezeggenschapsraad, deelt haar ervaringen. Met veel enthousiasme vertelt ze over haar vak, het contact met leerlingen en het belang van een veilige leeromgeving. Lees haar verhaal en ontdek waarom zij het onderwijs elke dag opnieuw de moeite waard vindt. Lees hier het hele verhaal.
Ontdek de route naar het leraarschap in het voortgezet onderwijs en MBO en kom kennismaken met 42 scholen in de regio Haarlem, Haarlemmermeer, Amstelveen en omstreken.
Meld je aan voor het Meet & Greet event op 5 maart 2025 in Hoofddorp.
Aanmelden via: www.meetandgreetmetscholen.nl
Datum: donderdag 20 maart 2025
Tijdstip: 20:00 – 21.00 uur
Locatie: online via teams
Doelgroep: Mensen die bij het Meet & Greet Event op 5 maart 2025 aanwezig zijn geweest en naar aanleiding hiervan vragen hebben.
Informatie: In de regio’s Groot-Amsterdam en Zuid-Kennemerland kunnen we veel nieuwe collega’s in het voorgezet onderwijs gebruiken! Ben jij op 5 maart 2025 aanwezig geweest bij het Meet & Greet Event in Hoofddorp en heb je naar aanleiding hiervan nog vragen? Dan kun je terecht in onze online opvolgingsbijeenkomst! Tijdens deze bijeenkomst worden al je vragen beantwoord.
Talent als Docent biedt zij-instromers, in de voorbereiding op hun geschiktheidsonderzoek, ondersteuning bij de samenstelling van het portfolio.
We bieden deze begeleiding individueel en in groepsverband.
Zij-instromers die hier interesse in hebben, kunnen zich melden via ons contactformulier.
Laurine Hehenkamp begon in september met lesgeven en volgt tegelijkertijd een lerarenopleiding aan de UVA, het ASK-traject. Ze is nu wiskundedocent en geeft les aan een havo/vwo brugklas en twee vijf havo-eindexamenklassen, die de eindexamenklassen zijn. Voorheen studeerde ze econometrie en werkte ze aan wiskundige modellen voor verschillende bedrijven, zoals het optimaliseren van operaties in supermarkten. Ze deed dit bijna twintig jaar voordat ze besloot het leraarschap te verkennen.
Van Wiskundige modellen naar het VO
Laurine vond het leuk om haar kennis aan anderen over te dragen, vooral na haar ervaring met het geven van bijlessen aan middelbare scholieren. “Dus ik dacht: Ja ik zit nu op het moment ga ik dan nog fulltime door met de bouw van de wiskundige modellen of ga ik voor mezelf onderzoeken of het docentschap iets voor mij is?” vertelt de Laurine. Ze besloot het laatste en onderzocht of het leraarschap iets voor haar was.
De eerste stap richting het onderwijs
Laurine raakte ervan overtuigd dat het leraarschap iets voor haar was na deelname aan het Meet & Greet-event in Haarlem en de driedaagse cursus Ondek je Talent als Docent. Ze begon het ASK-traject (Aan de Slag voor de Klas) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), een opleiding waar deelnemers meteen voor de klas moeten staan en daarnaast studeren. Ze bezocht verschillende scholen in Haarlem om te zien of er een geschikte plek was voor een stage. “Eigenlijk was mijn eerste keus het voortgezet onderwijs. Ik ben gaan zoeken naar een middelbare school bij mij in de buurt, toen kon ik gelijk langskomen voor een gesprek, en ik had gelijk een plek om te starten”, voegt Laurine toe.
De combinatie met freelancewerk en het onderwijs
Momenteel doet Laurine freelancewerk naast haar opleiding en het lesgeven. “Het onderwijs voelt voor mij meer als een verbreding dan dat het echt een overstap is. Dat ik gestopt ben met het één en gestart ben met het ander wil niet zeggen dat ik mijn vroegere leven vaarwel heb gezegd. Want dat is allerminst het geval.” Hehenkamp twijfelt nog tussen fulltime lesgeven en een fiftyfifty-verdeling tussen lesgeven en het bouwen van wiskundige modellen, omdat ze beide aspecten leuk vindt. Haar focus ligt nu op de combinatie van beide en het afronden van het ASK-traject.
De cursus Ontdek Talent als Docent gaf mij het zetje in de rug
Laurine vond de cursus Ontdek je Talent als Docent zeer waardevol omdat ze ondergedompeld werd in verschillende aspecten van het onderwijs. Tijdens de cursus kreeg ze de kans om een eigen les te geven en daar feedback op te ontvangen, wat haar hielp bij het maken van een keuze of het leraarschap iets voor haar was. “En na die drie dagen dan kan je wel echt een keus maken of het onderwijs iets voor jou is of niet? En alle antwoorden zijn goed, want het werk moet bij je passen en als dat zo is dan is dat hartstikke fijn. Maar als het niet zo is, is het ook echt een goed antwoord.” Ze waardeerde ook de begeleiding die ze kreeg bij het vinden van een opleiding die bij haar achtergrond paste. “Iedereen heeft natuurlijk een andere achtergrond. Ik heb econometrie gedaan en ik wilde wiskundedocent worden. Maar als jij Frans hebt gedaan ergens, dan heb je ook een heel ander traject voor de boeg. En daar hebben ze me echt ontzettend goed mee geholpen”, voegt Laurine toe.
Het advies voor toekomstige docenten:
Belangrijke eigenschappen van een leerkracht zijn geduldig zijn en begrijpen dat alle kinderen in principe goede bedoelingen hebben. Ze raadt aan om een middelbare school te bezoeken en mee te lopen om een idee te krijgen van het klasmanagement en de sfeer. Ze benadrukt ook het belang van de driedaagse cursus Ontdek je Talent als Docent om een dieper inzicht te krijgen in het docentschap. “En als je dan nog steeds voor de klas wilt staan en is het onderwijs echt iets voor jou? Dan denk ik dat je een hele goede docent gaat worden”, sluit Laurine af.
Nieuwe podcast: beleef het eerste jaar voor de klas mee door de ogen van twee starters.
GA NAAR DEZE LINK
Van e-learning in Uganda naar het docentschap in Nederland. Voor Bart Jacobse is het nu eindelijk tijd om zijn droom waar te maken: docent worden. Via de training Ontdek Je Talent Als Docent kreeg hij de bevestiging dat een baan als leraar heel goed bij hem past. Nu neemt Bart de eerste stappen richting een baan als docent Scheikunde in het voortgezet onderwijs.
Bart: “Ik heb Life Science Technology gestudeerd in Delft en wilde graag onderzoek doen. Ik heb toen een master research gedaan. Voor mijn onderzoek ben ik me gaan verdiepen in borstkanker. Al snel kreeg ik door dat, voordat de resultaten bij een persoon terechtkwamen, je al twintig jaar verder zou zijn. Verder bleek dat medicatie heel duur zou zijn. Het ging er meer om ‘hoe maak je een medicijn betaalbaar’ dan de ziekte te begrijpen en daarvoor een medicijn te ontwikkelen. Daar werd ik niet gelukkig van. Ik kwam terecht in een soort tweesprong: ‘Wat ga ik doen?’ Lesgeven was voor mij toen al een optie net als consultancy.”
Maar waar viel zijn keuze op?
Benieuwd naar zijn verhaal? Lees het interview!
Jolanda van Velsen komt uit de financiële wereld, maar had altijd in haar achterhoofd dat ze ooit voor de klas wilt staan. Inmiddels heeft ze eerste stappen gezet.
Na haar studie Economie en een traineeship bij de KLM heeft Jolanda veel verschillende dingen gedaan op het gebied van finance en control. “Ik ben altijd op zoek naar verbetering vooral inhoudelijk, maar ik merkte al vrij snel dat gedrag daar veel invloed op heeft. Binnen risicobeheersing in een organisatie ligt de focus heel erg op controle. Dus als er iets mis gaat, worden er snel regels ingevoerd en laat iemand meekijken, terwijl je eigenlijk wat dieper moet kijken. Je zou je moeten afvragen: ‘Hé, waarom gaat het niet goed, welke mensen zitten erachter en hoe kan dat? Hoe is zo’n organisatie ingericht?’ Daar ben ik me meer op gaan richten en daar komt ook de link met het lesgeven vandaan. Dat heeft altijd al in mijn achterhoofd gezeten, maar ik wilde eerst de wereld in en rondkijken.”
Benieuwd naar haar verhaal? Lees het interview!